Agenda

 

Lees verder...

Bezoekers

Vandaag 12
Deze week 474
Deze maand 2349
Sinds 11-2008 1055899

Over Bulgarije 

 

 

Vlag van Bulgarije
Rijkswapen van Bulgarije
De vlag van Bulgarije
Het rijkswapen van Bulgarije

 

Съединението прави силата
Suedinenieto pravi silata
Eenheid geeft kracht
- Nationaal motto -

 

 Snelle feiten

Volledige naam Republiek Bulgarije
(Република България)
Ligging Zuidoost-Europa
Oppervlakte 110.879 km²
Inwoneraantal 6,5 miljoen inwoners
Bevolkingsdichtheid 63 /km²
Hoofdstad: Sofia (София)
Regeringsvorm Parlementaire republiek
Valuta Bulgaarse Lev (Lv)
De Lev is verdeeld in 100 stotinki.
Belangrijkste taal Bulgaars
Minderheidstalen Turks en Romani
Geloof Oosters-Orthodox (76%)
Atheïsme (12%)
Islam (10%)
Afstand Amsterdam - Sofia 1745 kilometer (hemelsbreed).
Afstand Amsterdam - Sofia 2165 kilometer (snelste autoroute).
Vliegduur vanaf Amsterdam Schiphol naar Luchthaven Sofia Ongeveer 2 uur en 45 minuten
Afstand Brussel - Sofia 1695 kilometer (hemelsbreed).
Afstand Brussel - Sofia 2073 kilometer (snelste autoroute).
Vliegduur vanaf Brussel Zaventem naar Luchthaven Sofia Ongeveer 2 uur en 35 minuten
Tijdzone GMT +2
(Een uur later dan in Nederland)
Klimaat Landklimaat met warme zomers en koude winters. Langs de kust een meer mediterraan klimaat.

 

 

 

Over Bulgarije


Inleiding
Bulgarije (In het Bulgaars: България / Bulgarija), voluit de Republiek Bulgarije (In het Bulgaars: Република България / Repoeblika Bulgarija), is een land in het zuidoosten van Europa, gelegen op de oostelijke Balkan. De hoofdstad is Sofia. Bulgarije is in opkomst als vakantieland.

 

Bulgarije is het land van.....
Bulgarije is het land van adembenemende en soms ruige natuur, van uitgestrekte bergketens zoals het Rilagebergte en Piringebergte, tot zonnige kustlijnen aan de Zwarte Zee.
Het is een land waar veel verschillende volken hebben gewoond, Thraciërs in de oudheid, Turkse volkeren, Roma en Sinti, Slavische volkeren. En het land heeft deel uitgemaakt van grote rijken, het rijk van Alexander de Grote, het Romeinse Rijk, het Byzantijnse Rijk en het Ottomaanse Rijk. Het is nooit een deel geweest van de Sovjet-Unie, maar Bulgarije was in de communistische tijd wel een nauw met de Sovjet-Unie verbonden satellietstaat. Al deze perioden hebben hun sporen achtergelaten, van Thracische graftombes tot de Romeinse thermen. Op het gebied van architectuur biedt Bulgarije een mengeling van invloeden, van Byzantijnse kerken tot Ottomaanse moskeeën en traditionele Balkanhuizen met kleurrijke gevels. Het is het land van de iconische Rila-klooster, een UNESCO-werelderfgoed, en charmante stadjes zoals Plovdiv, met zijn oude theater en smalle geplaveide straatjes. Bulgarije is ook het land van folklore en traditionele dansen, van de ritmische klanken van Balkanmuziek en kleurrijke kostuums. Het is het land van de Koekerimaskers en van Orpheus, de mythische figuur die zijn vrouw uit de onderwereld wilde redden.
Bulgarije is de bakermat van het Cyrillische alfabet, dat door vele Slavische talen en enkele niet-Slavische talen gebruikt wordt.
Daarnaast staat Bulgarije bekend om zijn unieke keuken, met gerechten als banitsa en sjopskasalade. Het land is trots op zijn wijntraditie, met de Thracische Vallei als een van de oudste wijnregio's ter wereld. Bulgarije wordt ook geassocieerd met rozenolie, die wordt gewonnen uit de beroemde rozenvalleien en wereldwijd wordt gebruikt in parfums en cosmetica.
Bulgarije heeft een rijke geschiedenis in het delven van mineralen en edelmetalen zoals goud.
Met een sterke traditie in het worstelen en gewichtheffen, heeft Bulgarije zich ook op sportgebied onderscheiden.

 

 

Vakantie in Bulgarije
Bulgarije is de laatste jaren in opkomst als vakantieland. Was het vroeger nog bijzonder als je in Bulgarije was geweest, tegenwoordig is het een populair alternatief voor meer traditionele vakantielanden als Spanje, Portugal, Turkije of Italië. Vooral de badplaats Slantsjev Brjag (Zonnestrand in het Nederlands, maar in de reisgidsen vaak te zien onder de Engelse naam Sunny Beach) is uitgegroeid tot een populair toeristenoord. Het is gelegen aan de Zwarte Zee en je kunt er goedkoop eten, drinken en uitgaan.
De Bulgaarse hoofdstad Sofia is zeker de moeite waard voor een stedentrip.

 

StedenGrote steden in Bulgarije
Sofia is de grootste stad en de hoofdstad van Bulgarije.
De grote steden zijn:

 

Sofia София 1.190.256 inwoners
Plovdiv Пловдив 321.824 inwoners
Varna Варна 311.093 inwoners
Boergas Бургас 188.242 inwoners
Roese Русе 123.134 inwoners
Stara Zagora Стара Загора 121.582 inwoners
Pleven Плевен 90.209 inwoners
Sliven Сливен 79.362 inwoners
Dobritsj Добрич 71.947 inwoners
Sjoemen Шумен 67.300 inwoners

Het aantal inwoners is gemeten in 2021.

 

Wetenswaardigheden over de grote steden

 

Sofia - De hoofdstad en met rond de 12 miljoen inwoners de grootste stad van Bulgarije. Sofia is een historische stad waar de invloeden van Grieken, Romeinen en Ottomanen zichtbaar zijn in de vele oude kerken, monumenten en musea.

Plovdiv - De tweede grootste stad van het land, gelegen in het hart van Bulgarije. Plovdiv is één van de oudste steden van Europa en staat bekend om zijn Romeinse theater, kleurrijke oude stad en bruisende culturele leven.

Varna - Gelegen aan de Zwarte Zee, is Varna een belangrijk economisch en cultureel centrum. De stad is vooral bekend om zijn stranden, maritiem park en archeologisch museum.

Boergas - Ook aan de Zwarte Zee gelegen, staat Boergas bekend om zijn haven, olie-industrie en de nabijgelegen zoutpannen. De stad heeft een levendige zeeboulevard en uitgestrekte parken.

Roese - Gelegen aan de Donau, aan de grens met Roemenië. Roese wordt vaak 'Klein Wenen' genoemd vanwege zijn elegante architectuur. Het is een belangrijk economisch en cultureel centrum.

Stara Zagora - Een stad in het hart van het land, bekend om zijn Romeinse ruïnes en zijn brede boulevards. Stara Zagora heeft een sterke industriële basis en biedt veel culturele activiteiten.

Pleven - Gelegen in het noorden van Bulgarije, bekend om zijn historische betekenis tijdens de Russisch-Turkse oorlog en de belegering van Pleven. De stad heeft prachtige parken en musea.

Sliven - Bekend om zijn geschiedenis van textielproductie en als de geboorteplaats van veel Bulgaarse rebellen tegen het Ottomaanse Rijk. De stad ligt aan de voet van de Sinite Kamani, een rotsmassief dat 'Blauwe Rotsen' betekent..

Dobritsj - Gelegen in het noordoosten van Bulgarije, dichtbij de Zwarte Zee. Dobritsj is een belangrijk agrarisch centrum, bekend om zijn voedselverwerkende industrie.

Sjoemen - Deze stad staat bekend om het Monument van 1300 jaar Bulgarije. Sjoemen heeft ook een rijke culturele scene en diverse historische bezienswaardigheden.

 

 

ReligieReligie en levensbeschouwing
Bulgarije is een seculiere staat waar vrijheid van godsdienst door de grondwet wordt gegarandeerd, maar het Oosters-orthodoxe christendom is aangewezen als de traditionele godsdienst van het land. Ongeveer twee derde van de Bulgaren beschouwt zichzelf als Oosters-orthodoxe christenen.
Moslims zijn de op één na grootste religieuze gemeenschap en maken ongeveer 10% uit van de totale religieuze samenstelling van Bulgarije. Een deel van de Bulgaarse moslims volgt trouw de religieuze leerstellingen, een ander deel is zeer gematigd, en nuttigt soms alcohol en varkensvlees.
Andere belangrijke religies zijn het rooms-katholicisme, het jodendom, de Armeens-apostolische kerk, en verschillende protestantse denominaties, die samen ongeveer 2% van de bevolking van Bulgarije uitmaken.
Een steeds groter aantal Bulgaren zijn niet gelovig of niet aangesloten bij een religie, een percentage dat snel is gestegen in de afgelopen decennia.
Volgens de meest recente volkstelling van 2021 zijn de religieuze denominaties van de bevolking als volgt: Christelijk (71,5%), Islam (10,8%), andere religies (0,1%). Verder was 12,4% niet aangesloten bij een religie of heeft niet geantwoord.

 

 

TelefoonMedia en communicatie

Telefoon en internet
De landcode van Bulgarije is 00359 (+359).
De domeinuitgang van Bulgarije is .bg

 

Eerste HulpIn geval van nood
Ambulance, politie en brandweer zijn te bereiken onder hetzelfde Europese alarmnummer als in Nederland:
Alarmnummer: 112
De 112-telefonist kan u te woord staan in het Engels, Duits en Frans.
Daarnaast heeft Bulgarije ook nog de eigen nationale noodlijnen, deze worden beantwoord in het Bulgaars.
150 - Ambulance
166 - Politie
160 - Brandweer

 

 
  2024 Harmen W. Schoonekamp | contact | Talennet  | sitemap.

Citaat van de dag

"De goden zijn dood en de mens is aan zichzelf overgelaten.
Боговете са мъртви и човекът е оставен сам на себе си. "
- Friedrich Nietzsche -
(1844-1900)

Mededelingen en snelkoppelingen

Heeft u een eigen website? Een link naar deze website wordt zeer gewaardeerd. Uw website kan eventueel ook bij ons in het linkoverzicht geplaatst worden.